Sobota, 18 ledna, 2025

Pečivo obohacené o vitamin D má pomoci kostem i imunitě

- Komerční sdělení -aktuality

Začátkem září slovenští pekaři oznámili, že chtějí přes pečivo obohacené o vitamin D na pultech obchodů přispět ke zlepšení imunity a odolnosti Slováků proti respiračním onemocněním. Informoval o tom výkonný ředitel Slovenského svazu pekařů, cukrářů a těstovinářů Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že potraviny obohacené o vitamín D státu významně ušetří výdaje na zdravotní péči.

Vitamin D si většina lidí donedávna spojovala výlučně s problematikou řídnutí kostí.
Jedná se o řešení, které využívají ve Finsku, Švédsku či Velké Británii. V těchto dnech již toto pečivo spotřebitelé nacházejí na pultech obchodů, mimo jiné také v síti supermarketů BILLA.

Ranní chlebíček nyní ve slevě

„BILLA pravidelně přináší pro své zákazníky novinky v sortimentu. Od srpna máme v nabídce ranní chléb s vitamínem D. Jedná se o balený 250 gramů vážící chlebíček s běžnou cenou 1,99 eura,“ tvrdí mluvčí společnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová. „Nyní jsme pro naše zákazníky připravili atraktivní nabídku a tento chlebíček mohou ochutnat za 1,59 eura. Cena chleba je srovnatelná s jinými chleby s přidanou hodnotou. Chléb obsahuje až 27 % doporučené denní dávky vitamínu D. Vitamin D přispívá zejména ke správnému fungování imunitního systému ak udržení zdravých kostí a zubů. Kromě tohoto vitamínu ranní chlebíček obsahuje i zdraví prospěšná semínka jako quinoa, chia a dýňová semínka.“

Výrobky obohacené vitamínem D jsou na pultech prodejen speciálně označeny. „Při nákupu se samozřejmě každý spotřebitel může rozhodnout, zda si zakoupit novinky nebo klasické zboží vyrobené podle původních receptur,“ uvedl Milan Lapšanský.

Potraviny obohacené o vitamin D a vápník by měly státu ušetřit za rok více než 11 milionů eur na zdravotní péči. Vyplývá to z mezinárodní studie, která zjišťovala vliv takových potravin na zdraví obyvatel EU nad 55 let trpících osteoporózou. V EU řídnutím kostí trpí téměř pětina lidí (17,6 %) nad 55 let.

Vitamin D si většina lidí donedávna spojovala výlučně s problematikou řídnutí kostí, protože jeho příjem je potřebný pro dobré vstřebávání a využití vápníku a fosforu. Naštěstí, už se udělala dostatečná osvěta jeho významnému vlivu na imunitní systém, faktem, že nás chrání před infekcemi, nádory, autoimunitními onemocněními a jeho nedostatek se v zimě pojí s výskytem nachlazení, chřipky i onemocněním způsobeným mutacemi nového koronaviru. Přitom mnozí Slováci, nejen senioři, ale také děti a mladé ženy, mají v zimě závažný nedostatek déčka.

Zajímavosti o déčku

Nedostatek vitamínu D byl opakovaně zjištěn v různých populacích, často v souvislosti s jeho nízkým příjmem v potravě, s nedostatečným doplňováním či nedostatečným vystavováním se slunečnímu záření.
Z hlediska tvorby vitamínu D v kůži není důležitá jen přítomnost slunečního svitu, ale významné je i to, pod jakým úhlem sluneční paprsky dopadají na naši pokožku (to znamená, jaká je výška slunce nad horizontem). Rovněž to závisí na ozonové vrstvě, smogu ve městě, na nadmořské výšce, denní době, plochě pokožky vystavené slunci, na druhu oděvu či používání opalovacích krémů. Nesvobodné zapomenout ani na fototyp konkrétního člověka – čím nižší fototyp (bělejší pokožka), tím se vitamín D pod vlivem UV záření vytváří snáze.
Inuité, Eskymáci, kteří žijí v Kanadě a v severní Aljašce, trpí velkým nedostatkem vitamínu D v případě, že se vzdají svého tradičního způsobu obživy, to znamená časté konzumace mořských tvorů bohatých na vitamín D. Mají totiž nedostatek slunečního záření a jeho úhel jim neumožňuje vytvářet si dostatek déčka. Překážkou je také mnoho vrstev teplého oblečení.
Bělošské děti žijící v Jihoafrické republice mají vyšší hladiny vitamínu D v porovnání s tamní černošskou populací, protože tmavá pokožka pomaleji vytváří vitamín D. Samozřejmě, osoby s nízkým fototypem žijící v exotických zemích, ale například iv Austrálii, jsou více ohroženy kožní.
Vitamin D užívejte vždy jen s vydatným jídlem (nebo na olejovém nosiči), které obsahuje nějakou zdravou formu tuků (podporuje to jeho vstřebávání).
UV filtr s faktorem 8 (v kterémkoli běžném pleťovém krému máte SPF 15) redukuje produkci vitamínu D v kůži až o 97 %.
1 mikrogram vitamínu D3 = 40 IU (mezinárodních jednotek)

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek